Brezplačna poštnina pri nakupih nad 30 € znotraj Slovenije
080 12 50Blog | FAQ | Kontakt
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Zdrava zagorelost kot se šika

Muhasto vreme se je končno poslovilo in sedaj lahko zajameš poletje z veliko žlico. Končno se boš lahko nastavljala sončnim žarkom, a naj bo to nastavljanje bolj zaradi užitkov v toploti, ne zaradi pridobivanja zagorelosti. Zagorelost kože je posledica poškodb, ki jih povzročajo sončni žarki, zato bi ti namesto »praženja« svojega telesa od jutra do mraka priporočili alternativno izbiro. Pri nas imamo dve rešitvi, ki ti ju bomo poleg nasvetov za varno preživljanje sončnih dni, predstavili v nadaljevanju.

Sonce – rešitelj in zlo

Brez sonca ni življenja! Sonce daje svetlobo, toploto, vpliva na naše dobro počutje in omogoča nastajanje vitamina D v telesu. Kakor z nobeno stvarjo ni dobro pretiravati, tudi z izpostavljanjem soncu ni, saj je sonce tisto, ki lahko povzroči resne poškodbe kože, oči in imunskega sistema. Kadarkoli - tako poleti kot pozimi; ob direktni izpostavljenosti soncu, v senci, tudi v oblačnih in deževnih dneh.  Upamo, da se nisi ob teh dejstvih začudila in da si vsaj malo že podučena o ustrezni zaščiti pred sončnimi žarki. Tudi če nisi, si sedaj na pravem mestu, da malce razširiš svojo bazo znanja.

Kaj je tisto škodljivo, kar nam daje sonce?

To so UV sončni žarki. Poznamo UVA, UVB in UVC sončne žarke. Slednji so vsaj za zdaj najbolj »varni«, saj je njihova valovna dolžina najkrajša in niti ne dosežejo Zemljinega površja, saj se v celoti absorbirajo v zgornjih plasteh našega ozračja. Ko govorimo o ustrezni UV zaščiti, govorimo torej o zaščiti pred UVA in UVB sončnimi žarki.

UVB žarki so žarki srednjih valovnih dolžin. So tisti sončni žarki, ki povzročajo vidne poškodbe kože kot so opekline (ang. Burning), ki se razvijejo približno 12 do 24 ur po izpostavitvi soncu. Kot je prikazano na spodnji ilustraciji, UVB žarki segajo skozi povrhnjico kože vse do usnjice. Ker imajo sposobnost prehajanja skozi vodo, te lahko konkretno opeče tudi, ko se brezskrbno namakaš v vodi. Zato pamet v roke in uporabljaj vodoodporne kreme za sončenje. Ne morejo pa prodreti skozi steklo, zato si v zaprtih prostorih načeloma varna pred njimi. UVB žarki vplivajo na sintezo vitamina D, a so odgovorni za porjavitev kože, rdečico, opekline in nekatere vrste kožnega raka.
Zdrava zagorelost kot se šika
Vpliv UV žarkov na kožo.

Drugače je z zadnjo kategorijo žarkov, ki so tisti najbolj zahrbtni. To so UVA žarki; žarki najdaljših valovnih dolžin, ki praktično ne povzročajo (bolečih) takojšnjih sprememb na koži, vendar prodrejo vse do podkožja in povzročajo globinske poškodbe kože. Konkretno poškodujejo usnjico, plast klože, kjer se nahajajo kolagen, elastin in hialuronska kislina, zato lahko hitro ugotoviš njihove posledice. Ja, UVA žarki povzročajo staranje (ang. Aging) in so zmožni prodreti skozi steklo in oblake, pred njimi nisi varna niti v zaprtih prostorih, pozimi ali oblačnih dneh. UVA žarki povzročajo tudi alergijo na sonce, pigmentne madeže in kožnega raka.  

Poglej si to »slavno« fotografijo voznika tovornjaka spodaj. Njegova desna polovica obraza je bistveno bolj postarana kot leva, saj je bila 28 let (kolikor je gospod vozil tovornjak) vselej izpostavljena sončnim žarkom, ki so sijali skozi okno voznika.

Pamet v roke!

Zato obvezno uporabljaj zaščitne kreme s faktorjem skozi vse leto. Za obraz izberi kreme z najvišjo zaščito (SPF 30 ali 50) v zadostnih količinah, po telesu lahko uporabljaš nižji faktor ali pa se zaščitiš z ustreznimi oblačili.
Zdrava zagorelost kot se šika
 

Ne skrbi, tvoje telo bo vseeno sposobno tvoriti vitamin D, ker …

Nalijmo si čistega vina: za zaščito kože kot jo obljublja deklaracija je potrebno nanesti 2 mg/cm2. Če vemo, da je površina kože povprečnega odraslega telesa nekje od 1,5 m2 do 2,0 m2, boš hitro ugotovila, da vsi tvoji telesni predeli le niso dovolj zaščiteni. Če je tako površina naše kože 1,5 m2, za ustrezno zaščito pa bi nanjo morali nanesti 30 g kreme, kar je približno slaba tretjina 100 ml embalaže. In ker bi morala ob izpostavljenosti soncu takšno količino nanesti vsaki 2 uri - če se kopaš še pogosteje - lahko tvoja koža absorbira dovolj žarkov, za tvorbo vitamina D. Da ne omenjamo, da se verjetno v »običajnih« dneh, ko nisi na morju, ko hodiš v službo, tekaš po opravkih, ipd. po telesu ravno ne mažeš s sončno kremo, sploh pa ne v takšnih količinah.


Foto: New England Journal of Medicine.

ALI VEŠ KAJ POMENI SPF npr. 50?

SPF 50 pomeni, da krema 50-krat podaljša čas, ki ga lahko preživiš na soncu, brez da bi se na tvoji koži pojavila rdečica, pri čemer je ta čas brez uporabe kreme nekje 10 min. Z nanosom kreme s SPF 50 lahko torej preživiš na soncu 500 min oz. dobrih 8 ur, a to velja le, če si je nanesla zares dovolj. Če si je nanesla manj kot je potrebno, se skrajša tudi čas, ki ga lahko varno preživiš na soncu.

Naj bo tvoja koža zdravo zagorela

Ali zdrava zagorelost sploh obstaja? O, seveda obstaja. Dosežeš jo s samoporjavitvenimi ali porjavitvenimi kozmetičnimi izdelki. Pri Butters boš takšne izdelke našla v liniji Tropical ride. Povsem poletna, dišeča in sveža linija izdelkov.

Za zares lep čokoladni ten kože, tudi brez sončenja, je tukaj Bronze pudding. Pudding je porjavitven izdelek s super hranilno formulo in 100 % organskimi aktivnimi sestavinami. Hranilna formula zato, ker je puding v osnovi namenjen za nego kože pred in med sončenjem, sonce pa kožo dobesedno dehidrira. Puding ne vsebuje vazelina, temveč smo le-tega nadomestili z rastlinsko alternativo »olus oil«, ki odlično zadržuje vlago v koži. Med pomembnejšimi sestavinami omenimo še:
  • betakaroten, ki absorbira UV svetlobo, lovi radikale in spodbuja nastajanje melanina. Podpira sposobnost obnavljanja kože in izboljšuje njeno prožnost. Pripomore k lepši in intenzivnejši zagorelosti ter regeneraciji kože.
  • Olje zelenega oreha vsebuje naravno barvilo »juglon«, zato nežno obarva kožo in pripomore k hitrejši zagorelosti, tudi brez sončenja. Največ juglona se skriva v listih in lupini zelenega oreha, njegova redna uporaba pa izboljša tonus kože in ohranja nežno porjavelo polt skozi celo leto.
  • kakavovo maslo in olivno olje sta zelo bogati maščobi z antioksidanti , zlasti vitaminom E, ki ščiti kožo pred škodljivimi zunanjimi vplivi (visoke temperature, UV žarki), ki zanjo predstavljajo stres in povzročajo staranje kože. Pripomoreta k regeneraciji kože in jo intenzivno vlažita.
Naj ti predstavimo TOP 3 najpogostejša vprašanja in odgovore o pudingu:

1. Ali se po nanosu poznajo madeži na koži?

Puščanje madežev na koži je običajno posledica, če se izdelek ne nanaša enakomerno in se na nekaterih predelih vpije bolje kot drugih. Po navadi se s tem problemom soočimo pri uporabi samoporjavitvenih izdelkov, kar pa Bronze puding ni. Porjavitveni puding je sicer rjave barve, katero mu daje naravno barvilo železov oksid, a se z lahkoto enakomerno razmaže zato je strah pred »fleki« na koži odveč.

Zdrava zagorelost kot se šika

2. Ali se puding pozna na oblačilih?

Večinoma nam uporabnice poročajo, da jim izdelek ne pušča sledi na svetlih oblačilih. Vendar bodimo realni: prav vsaka krema se pozna na oblačilih, če jo naneseš neposredno nanje. Ali se bo izdelek prenesel na oblačila je odvisno od več dejavnikov, predvsem zmožnosti absorpcije kože posameznika in količine izdelka. Da bi se to tveganje čimbolj zmanjšalo, svetujemo, da puding nanašaš v majhnih količinah, ga enakomerno razmažeš po celotnem telesu in pred nadaljnjim nanosom počakaš, da se puding vpije. Vseeno, naj te pomirimo. Tudi če bo izdelek zašel na oblačila, boš madeže odstranila s strojim pranjem.


3. Ali se puding hitro vpije?

Vpojnost izdelka je najbolj odvisno od sposobnosti absorpcije kože posameznika in količine nanosa. Še enkrat preberi odgovor na 2. vprašanje, moramo pa dodati še nekaj. Puding ne vsebuje vode, zato je v osnovi še vedno hranilen kozmetični izdelek, ki po nanosu ustvari na koži zaščitni sloj in jo varuje pred izsušitvijo. Če iščeš vlažilno nego, bo zate pravšnji Apres-sun balzam.

Naj se sveti

Verjetno nisi fanica suhe in blede kože brez leska. Kot že rečeno bo puding pripomogel k temnejšemu tenu, potem pa imamo pri Butters še en fantastičen izdelek, s katerim bo koža zablestela v vsem svojem sijaju. To je Shimmer oil ali olje z bleščicami. Če si še malo zadržana do pudinga, boš z oljem z bleščicami doživela ljubezen na prvi pogled oz. dotik. Prav ti bo prišel tako pred in med in po sončenju, saj bo tvojo kožo odel v prefinjen sijaj.

Olje z bleščicami je fantastičen poletni izdelek, ker:
Zdrava zagorelost kot se šika
  • diši po poletju,
  • ima lastnosti »suhega olja«,
  • se v kožo zelo hitro vpije,
  • se na oblačilih ne pozna,
  • zaščiti kožo pred izsušitvijo.
Poglejmo TOP 3 vprašanja in odgovore glede shimmer olja:

1. Kakšno sestavo ima olje z bleščicami?

Shimmer olje ima v osnovi MCT, olivno in sončnično (organskega izvora)olje, dodane so še bleščice iz naravnih mineralov (cosmos approved), vitamin E in naravni nadomestki silikonov, ki dajo olju suh občutek. Bleščice niso preveč intenzivne, zato ne skrbi, ne boš se svetila kot novoletna jelka, na koži boš lahko občudovala le rahlo bleščeč sijaj, ki bo opazen predvsem na soncu.

2. Kakšen je vonj, mi bo všeč?

Vonj je zelo prijeten, tropski in poleten. Težko ga opišemo, ker vsaka uporabnica zazna v njem nekaj drugega. Vsekakor te bo spomnil na peščene plaže, koktajl in morje. Prav nobena uporabnica še ni skritizirala vonja.

3. Koliko časa je viden učinek po nanosu?

Shimmer olje ima zelo lahkotno teksturo, ki spominja na teksturo »suhega olja«. V kožo se vpije hitro, za sabo pa pusti subtilno sled bleščic, ki se lepo zasveti čez dan ali ob toplih večerih. Učinek je viden, dokler se ne stuširate. Tudi tropski vonj izdelka je precej obstojen.
 
Tako, danes smo obdelali poletno nego kože. Ne glede na to ali si fanica pudinga, shimmerja ali celo obeh izdelkov, vedno in povsod nanašaj tudi kremo z visoko UV zaščito. Vedno najprej nanesi kremo za sončenje v zadostni količini (2 mg/cm2), počakaj kakšnih 20 min in nato nadaljuj s pudingom oz. shimmerjem. S kremo za sončenje boš preprečila kožne bolezni, alergije, staranje in opekline, s pudingom poskrbela za lep zagorel ten, s shimmer oljem pa koži dodala bleščeč sijaj. Gremo na plažo!
 
Viri:
 
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/varnossoncem_2020_priporocila_v_ikonah.pdf
https://www.revija-vita.com/vita/59/Vpliv_UV-_%C5%BEarkov_na_ko%C5%BEo
https://qsun.co/how-much-sunscreen-is-enough/
https://cosmedoc.si/2019/08/15/ali-uporaba-soncnih-krem-blokira-sintezo-vitamina-d/
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU