Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50 € znotraj Slovenije
080 12 50 FAQ | Kontakt | Zaposlitev
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Suha koža – je to težava, ki vas muči?

Suha koža - je to težava, ki vas muči?
Suha koža je verjetno najpogostejša kožna nevšečnost v jesensko-zimskem času ali kar skozi celo leto. Pogosto jo spremljajo rdečica, srbečica, izpuščaji in luščenje kožne povrhnjice. Najhuje je, ker suha koža ne prizanaša nikomur. Ni pravila, pri kom se bo suha koža pojavila – prizadene ženske in moške vseh starosti, tudi otroci in dojenčki so (pre)pogosto njene »žrtve«. A obstajajo preproste rešitve, da bo suha koža pozabljena ali vsaj omiljena težava.

Suha koža - v čem je pravzaprav problem?

Suha koža je stanje, ko njena vlažnost pade pod 10 % (normalna vlažnost se giblje okoli 13 %). Padec vlage v koži je posledica oslabljene oz. poškodovane kožne bariere, ki postane prepustna za več vlage (Cosmedoc.si, 2018). A zakaj se kožna bariera poškoduje?

Poškodovana kožna bariera in z njo suha koža je lahko posledica kožnih bolezenskih stanj kot so različne vrste dermatitisa, luskavica ali bakterijske okužbe. Če kožno bariero poškoduje kožne bolezni, je vedno nujen obisk zdravnika, ki predpiše ustrezno terapijo. Zgolj negovalni kozmetični izdelki ne bodo odpravili bolezenskih simptomov, jih pa lahko bistveno oblažijo.

Suha koža je lahko po drugi strani povsem bolezensko nepovezana težava. Pojavi se nenapovedano in neutemeljeno. Po navadi jo povzročijo okoljski dejavniki. Vzemimo jih pod drobnogled.
1. Vremske razmere in letni čas
Verjetno so najpogostejši razlog, da se pojavi suha koža, letni čas in podnebne razmere. Najmanj ugodna je seveda zima, ki jo zaznamuje veter, nizke temperatura in nizka vlažnost ozračja.
2. Kurilna sezona
S prejšnjim dejavnikom je povezan naslednji. Intenzivno ogrevanjem prostorov kjer bivamo daje idealne pogoje, da se ne izsuši le ozračje, pač pa tudi koža.

3. Vroče kopeli
Prepogosto namakanje v vročih kopelih in dolgotrajno prhanje z vročo vodo prav tako neugodno delujejo na kožo. Suha koža je malodane običajna posledica, če se vročih kopeli in vročega prhanje poslužujete prepogosto.

4. Mila in detergenti
Ste se kdaj vprašali ali je suha koža nastala po uporabi določenih mil, detergentov ali kozmetičnih izdelkov? Ja, tudi to je možno. Ne uporabljate preveč agresivnih sredstev za čiščenje kože, sploh pa ni priporočljivo, da kožo preveč drgnete z njimi. Pomembno je, da očistite kritične predele (npr. intimni predeli, stopala, pazduhe). S premočnim drgnjenjem kože po telesu si lahko naredite več škode kot koristi, saj poškodujete povrhnjico kože in uničujete dobre bakterije na njej.

5. Nezadostna hidracija in neustrezna prehrana
Če ste mislili, da suha koža in prehranjevalne navade nimajo nič skupnega, ste bili v zmoti. Nezadosten vnos tekočine (zlasti vode in nesladkanih čajev), je bistvenega pomena, da koža ni suha. Celice v našem telesu so namreč v 60-70 % sestavljene iz vode, zato jih ne smete dehidrirati. Če jih, se bo to z veliko verjetnostjo izrazilo s suho kožo. Pomembna je tudi ustrezna prehrana, zlasti s poudarkom na vnosu zadostne mere vitaminov, mineralov, beljakovin in zdravih maščob. Zelo narobe je, če se izogibate slednjim, saj so pomemben gradnik kože lipidi (maščobe). Pomembni so še (kompleksni, polnovredni) ogljikovi hidrati. Če se držite teh preprostih smernic, potem suha koža ne bi smela biti vaša težava.

In kako se rešiti nadloge po imenu »suha koža«?

Za začetek se prepričajte, da obvladujete oz. minimizirate zgoraj naštete dejavnike – povzročitelje suhe kože. Dejstvo pa je, da morate za suho kožo skrbeti morda malce bolj preudarno, sistematično in dolgoročno.

Priporočljiva je uporaba t.i. emolientov (različna masla in olja) in vlažil (glicerol, hialuronska kislina). Z redno uporabo lahko te kozmetične sestavine pripomorejo k vzpostavitvi normalnega delovanja kožne bariere in lajšanju težav, ki jih povzroča suha koža (Cosmedoc.si, 2018).

Ker je Butters naravna kozmetika primarno prepoznavna po maslih, bomo v nadaljevanju obravnavali masla iz naše ponudbe, ki vam bodo prav prišla pri negi suhe kože. V družini Butters najdete tudi negovalna olja, o katerih smo prav tako že pisali. Morda vam bo zanimiv članek na temo kaj je bolje – masla ali olja.

Najbolj priporočamo Cupuacu maslo

Suha koža - je to težava, ki vas muči?
Bili smo eden prvih proizvajalcev na slovenskem tržišču, ki smo v kozmetične izdelke pričeli dodajati to krasno organsko maslo iz Amazonskega pragozda. Cupuacu maslo (izgovorjava »kupuasu«) je izjemen vlažilec kože. Graf na desni strani prikazuje, da je 1 kg tega masla sposoben vezave 4,5 kg vode (vlage) iz zraka, karitejevo maslo 2,9 kg, lanolin pa le 2,5 kg. Lanolin je sicer najpogostejše vlažilno sredstvo v kozmetiki, ki pa ni rastlinskega izvora.

Če vas muči suha koža, potem v prvi vrsti priporočamo cupuacu maslo. Pri nas imamo dve različici tega masla. Klasično cupuacu maslo s kokosovim oljem ima naraven vonj po cupuacuju. Težko ga je opisati, definitivno pa se v njem prepozna kakavovo noto, saj cupuacu izhaja iz družine kakavovca. Če preferirate sladke vonje, potem bo za vas Pineapple butter – cupuacu maslo s kokosovim oljem in vonjem ananasa. Na voljo je v 100 ml in 35 ml. Vonj je sladek, nežen, naraven, nevsiljiv. To maslo je tudi najmehkejše oz. najbolj »kremasto« maslo med vsemi. Cupuacu maslo nanašajte na kožo obraza in telesa, lahko večkrat dnevno. Suha koža vam bo hvaležna.

Karitejevo maslo – pomaga, ko se pojavita suha koža in luščenje

Karitejevo maslo. Najbolj (po)znano med masli, najbolj univerzalno in osnova največ izdelkom iz naše ponudbe. Karitejevo maslo priporočamo, ker je spremljevalec suhe kože po navadi tudi luščenje kožne povrhnjice, kar opazimo kot bele luske ali pikice. Karitejevo maslo pomaga popraviti poškodovano kožno bariero, deluje regenerativno in je polno antioksidantov. Je zelo hranljivo maslo, ki takoj po nanosu izboljša izgled kože. Všeč nam je, ker mehča kožo, naredi jo mehko in prožno, in zelo lepo diši – predvsem tisti z različnimi vonji, med tem ko je vonj čistega karitejevega masla specifičen (ali si vanj zaljubljen ali pa ga ne preneseš za nič na svetu).

Pri Butters s pesto izbiro karitejčkov poskrbimo za vse okuse. Lahko jih razdelimo v tri skupine:

1. Dišeče karitejevo maslo
Pri Butters imamo trenutno šest različnih vonjev kariteja (družinico karitejčkov stalno večamo). Imate raje sladke ali »kremaste« vonje? Izbirate lahko med vanilijo, jagodo, mangom, karamelo, višnjo-banano in malino-vanilijo. Kot povedo zadovoljne uporabnice (in uporabniki) so vonjave zelo naravno dišeče in takšne, da se jih ne naveličaš. Če vas muči suha koža bo s temi dišečimi karitejčki koža navlažena in odišavljena.

2. Navadno karitejevo maslo
Če je suha koža vaš spremljevalec in hkrati ne marate dišav na koži, potem bo naravno karitejevo maslo primerno za vas. Enako učinkovit kot ostali izdelki na osnovi kariteja, vonj pa je nevtralen – blag, ki spominja na oreščke.

3. Kaj pa otroci in dojenčki ter suha koža?
Otroke in dojenčke suha koža pogosto teži. Lahko se pojavi po celotnem telesu ali pa samo na določenih področjih (lička, temenca, ritka, pregibi na področju sklepov). Posebej za najmlajše smo razvili najbolj nežno in zelo mehko maslo – MAMA & BABY BUTTER. Zopet je osnova izdelka karitejevo maslo, vsebuje pa tudi kokosovo olje, ognjič, tekoči vosek jojobe in eterično olje sivke oz. kamilice. Karitejevo maslo za otroke s sivko uporabljajte za otroke nad 3 meseci starosti, karitejevo maslo s kamilico pa nad 6 meseci starosti.

Za konec pa še… Če želite, da je suha koža »zaključeno poglavje« je potrebna dosledna, redna in trajna nega kože. Hkrati vse omenjene nasvete in priporočila jemljite kot splošne smernice. Vsak posameznik je namreč drugačen, kot tudi njegova koža, a vendar so priporočila oblikovana na podlagi naših izkušenj in dejanskih povratnih informacij zadovoljnih strank. Želimo vam prijetno uporabo!

Viri:
  • https://cosmedoc.si/2018/12/06/imate-spet-suho-in-razpokano-kozo/
  • Fleck, C. A., & Newman, M. (2012). Advanced Skin Care – A Novel Ingredient. Journal of the American College of Clinical Wound Specialists, 4(4), 92–94.
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU