Zaradi trenutne situacije povezane s Covid-19, se lahko čas odpreme paketov podaljša. 

Zahvaljujemo se vam za razumevanje!

Zapri
Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50 € znotraj Slovenije
080 12 50 FAQ | Kontakt | Zaposlitev
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Pomirjujoče navade pred spanjem otrok in malčkov

Polni energije smo takrat, ko smo zares dobro naspani. Enako velja za naše najmlajše, ki v obdobju odraščanja potrebujejo kvaliteten spanec. Le tako bodo naslednji dan razigrani, igrivi in polni energije, hkrati pa se bodo navzeli zdravih navad svojih staršev. Dobre spalne navade in sladek spanec je osnova zdravja. Začnimo pri osnovah…

Sladek spanec dojenčka

To malo štručko, ki ti pomeni ves svet, je najtežje dati ravno spat - saj bi jo verjetno lahko opazovala noč in dan. Prvih šest tednov je pomembno samo to, da najmlajši dobi dovolj spanca, šele nato se lahko začne vzpostavljati rutina za spanje. Tih, mehek glas in počasni gibi bodo pomirjali dojenčka. Pri spalnih navadah otrok je najpomembnejša rutina, saj že po ključu zaporedij za spanje vedo, kaj sledi in bo pri tem miren. Dojenčka lahko pred spanjem okopaš in nežno umiješ ter ga na koncu namažeš z najljubšim maslom Mama & baby. Tudi malo masaže mu bo prijalo. Temu pa sledi obvezno objemanje in božanje. Najpomembneje je, da se sprostiš in z najmlajšim uživaš v tihem, skupnem času preden se zatisnejo oči.
 
Pomirjujoče navade pred spanjem otrok, malčkov in dojenčkov

Že malo večji otroci

Otroci so polni energije in to svojo energijo čez dan iztrošijo. Otroci velikokrat potrebujejo pomoč pri prehodu iz napornega dne do sproščujočega in umirjenega večera. Zamenjaj aktivnosti, ki stimulirajo čute, za aktivnosti, ki jim pomagajo pri sproščanju. Še posebej eno uro pred spanjem. Pred tem pa poskrbi, da otrok dobi dovolj razgibavanja zunaj - žoganje, hoja in ples, igranje s sošolci, vse tomu daje veselje ob gibanju.

Rutina za spanje se najlažje vzpostavi, ko je otrok še mlajši. Čas za spanje naj se prilagaja glede na starost in imej v mislih, da se osnovnošolski otroci zbudijo dokaj zgodaj. Generalno gledano pa naj bo čas za spanje ob istem času in naj bo rutina za spanje čim krajša, saj ji boš le tako dosledno sama sledila. Predstavljaj si, da prideš kakšen večer bolj pozno domov in moraš čez celotno dvourno rutino za spanje. Težko. Čas za spanje določimo starši, vseeno pa lahko otroku pustiš nekaj prostora za izbiro: izbere si lahko najljubšo knjige za lahko noč ali pižamo…

Pri otrocih in malčkih je prav tako pomembno sosledje dogodkov pred spanjem. Rutina umivanja zobkov, kopanje, branje knjige – torej mirne aktivnosti s tihimi zvoki in zatemnjena okna. Aktivnostim, ki so bolj razburljive (kot so recimo video igre in TV) pa se raje izogni v poznem večeru. 

Tista pika na i za globok spanec
Pomirjujoče navade pred spanjem otrok, malčkov in dojenčkov

Kaj še lahko vključiš v rutino spanja, da bo bolj prijetna in pomirjajoča?

Aktivnosti, ki pomagajo otroku, da se sprosti in pomiri:
  • Topla kopel
Topla voda pomiri telo otroka, a prej ga le opozori na kopanje, da se ne ustraši. Če mu voda ni všeč, ga prepričaj nasprotno in jo naredi zabavno z mehurčki, plastičnimi kozarci za koktejl, v vodi pogovor o njegovem dnevu, petje pesmi. Čeprav je čofotanje lahko sila zabavno, naj ne traja predolgo. Dolgo namakanje v topli vodi lahko otroški koži škodi in povzroči izpljavljanje lipidov iz nje. Pozorna bodi tudi, da ne uporabljaš gele in šampone, ki ne porušijo naravnega ravnovesja pH kože. Brez skrbi, tudi pri nas boš kaj kmalu lahko izbirala med izdelki, ki so dermatološko testirano primerni za dojenčke, malčke in otroke.
  • Masiranje, otroška nega in nežni dotiki
Po kopeli naj vedno sledi nega občutljive otroške kože. Tega koraka ne preskoči, saj lahko naredi ogromno razliko na otrokovi koži in prepreči marsikatero nevšečnost. Prepreči se lahko tudi razne kožne težave (atopična koža, dermatitisi, izpuščaji, srbečica, rdečica,…) v nastajanju, saj bo koža dobila potrebne maščobne kisline. Ravno iz tega razloga smo ustvarili Mama & baby linijo, ki je primerna za otroško kožo in mamice same. Mama & baby linija vsebuje le najboljše in najbolj naravne sestavine kot so: karitejevo maslo, ognjič, kokosovo olje, tekoči vosek jojobe, sončnično olje in eterično olje sivke, kamilice ali bergamotke. Vonj sivke, kamilice ali bergamotke bodo malčka zazibale v brezskrbni spanec, tebe pa pomirili po napornem dnevu. Koža bo sijoča in nahranjena, maslo pa bo blažilo tudi razne rane, odrgnine in plenične izpuščaje. V maslih Mama & baby je le minimalna vrednost eteričnih olj, zato ni strahu za uporabo na koži najmlajših, nežni dotiki in nanašanje mehkega masla pa vaju bo še bolj povezalo ter pomirilo. 
  • Branje pravljic, petje pesmi in lahko noč
    Pomirjujoče navade pred spanjem otrok, malčkov in dojenčkov
Čaka vaju le še najboljši del – uspavanje. Najmlajši si naj po svojem okusu izbere pravljico za lahko noč. Prav pridejo tudi zgodbice o spanju, ki malce večjega otroka podučijo o pomembnosti spanja. K uspavanju pomagajo tudi mirne pesmice za uspavanje, katere lahko zapojeta skupaj. Prav tako se naj pusti otroku možnost, da se poslovi od svojih najljubših oseb in stvari, preden gre spat. Tako mu bo lažje oditi v  sobo in se prepustiti mirnemu spancu.
 
Pred spanjem se naj vse upočasni, kaj kmalu bo kateri od vaju začel zapirati težke oči. Če so ti zadišala Mama & baby masla, si lahko več o njih prebereš tukaj. Trenutno ob vsakem nakupu podarjamo mini Mama & baby maslo z različnim vonjem – da bosta ti in tvoj malček zagotovo našla svojega najljubšega. Če še imaš kakršnokoli dilemo ali vprašanje glede naših izdelkov, pa nam le piši na info@butters.si.
 

Viri

https://www.nestedbean.com/blogs/zen-blog/bedtime-routine
https://www.verywellfamily.com/kids-and-bedtime-routines-2634260
https://www.healthline.com/health/parenting/toddler-bedtime-routine#more-tips
 
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU