Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50 € znotraj Slovenije
080 12 50 FAQ | Kontakt | Zaposlitev
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Pomanjkanje vitamina D, posledice in kje se vitamin D nahaja

Najbolj zaželjen vitamin letošnje sezone je zagotovo vitamin D. Sončen vitamin ali vitamin D je ključen akter v zimskih mesecih, saj nam ga v telesu najbolj primanjkuje ravno v zimskih mesecih. Zakaj se vitamina D drži sloves vitamin sonca? In zakaj ga moraš obvezno dodajati k prehrani tudi ti? Vse o vitaminu D si lahko prebereš v naslednjih vrsticah.

Vse pomembne informacije, ki jih potrebuješ o vitaminu D

Pomanjkanje vitamina D, posledice in kje se vitamin D nahaja
Vitamin D najdemo v naravi v dveh oblikah. Vitamin D2 je rastlinskega izvora, medtem ko najdemo vitamin D3 pretežno v živalskih izdelkih kot so jajca, losos, olje iz jeter polenovk. Oba vitamina sta predstopnji hormona, vendar sta biološko neaktivna.

Pomanjkanje vitamina D se pojavlja kar pri 50 % populacije po svetu. Vitamin D je oklican tudi kot vitamin sonca, saj se tvori v koži kot odziv na ultravijolične žarke B (UVB). V tvojih celicah na ta način nastaja vitamin D3. Poleg vitamina D3 poznamo še vitamin D1 in D2. Ker v jesenskih in zimskih mesecih na lastni koži redko občutimo sonce, je pomanjkanje vitamina D3 še toliko večje.

Še nekaj dejavnikov, ki vpliva na tvorjenje vitamina D v koži

Mnoge študije so dokazale, da potrebujemo večje količine vitamina D3 v obliki prehranskega dopolnila, saj ga ne pridobimo dovolj preko prehrane, niti ga ne tvorimo dovolj preko ultravijoličnih žarkov sonca. Poznamo različne dejavnike, ki še dodatno zmanjšajo sintezo vitamina D3:
 • Urbana okolja in središča imajo visoko onesnaženost, ki poslabša sintezo vitamina D iz sončnih žarkov.
 • Uporaba zaščitnega faktorja te dodobra zaščiti pred negativnim vplivom sončnih žarkov, vendar to pomeni, da bo občutno zmanjšana tudi sinteza vitamina D. Sončna zaščita s faktorjem 30 zmanjša sintezo kar za 95 %.
 • Naporni delavniki in hiter tempo življenja nam prepreči, da bi dovolj časa preživeli v naravi.
 • Mestna področja, kjer visoke stavbe zakrivajo sončne žarke in hladni meseci jeseni ali pozimi, ko sonca ni na spregled po več dni ali tednov.
 • Na sintezo vpliva tudi ten kože. Temnejša koža kot je koža, več ima melanina. Več melanina pa občutno zmanjša absorpcijo vitamina D.
Vitamin D najdemo tudi v hrani, večinoma pa so to izdelki, ki imajo umetno dodan vitamin D. V prehrano lahko vključimo živila, ki vsebujejo vitamin D: losos, sardine, rumenjak, kozice in rakci. Vitamin D najdemo tudi v mleku, kosmičih, jogurtu in pomarančnem soku, katerim je bil dodan vitamin D. Ja, vitamin D3 se nahaja zlasti v živilih živalskega izvora, zato imajo ljudje z veganskim načinom prehranjevanja še posebej velik izziv zagotoviti ustrezno raven vitamina D3 v telesu. Zanje je verjetno, sploh v zimskih mesecih, edina rešitev prav uživanje prehranskih dopolnil.

Simptomi pomanjkanja vitamina D – kako prepoznati, da imaš pomanjkanje vitamina D3?

Simptomi pomanjkanja vitamina D se pri odrasli osebi kaže v nekaj naštetih znakih:
 • Utrujenost in razne bolečine, slabo generalno počutje;
 • Bolečine v kosteh, mišicah in težave pri raznih enostavnih gibih kot je hoja po stopnicah, počepi in vstajanje…;
 • Porušen imunski sistem, zato velikokrat zboliš z raznimi prehladi in gripo;
 • Občutke žalosti, depresivni simptomi ali depresija;
 • Počasno celjenje ran;
 • Prekomerno odpadanje las, kar ne moremo pripisati stresnim faktorjem. 
Če se ti pojavlja kateri od naštetih znakov, le dobro razmisli o uporabi vitamina D3 v obliki prehranskega dopolnila. Vsekakor pa moramo ob tem tudi opozoriti, da je treba pri uživanju vitamina D biti previden in ga uporabljati po navodilih. Dolgotrajno uživanje visokih koncentracij vitamina D3 je lahko tveganje za zdravje. 

Pozitivni učinki vitamina D

Vitamin D3 ima zelo pomembno vlogo v našem telesu. Različne študije priporočajo vključevanje tega prehranskega dopolnila v naš vsakdan, saj lahko prepreči različne kronične bolezni.
Vitamin D3 ima mnogo pozitivnih vplivov:
 • Izboljša ravnovesje sladkorja v krvi;
 • Izboljša koncentracijo in boljše pomnjenje;
 • Okrepi kosti;
 • Izboljša ravnovesje hormonov;
 • Izboljša imunski sistem;
 • Izboljša zdravje srca.
Med drugim študije opozarjajo na pozitiven vpliv pri boleznih kot so rak, srčne bolezni, avtoimune bolezni, raznih gripah in prehladih, diabetes tipa 2 in depresiji. Prav tako lahko prepreči možnost multiple skleroze, možnost bolezni na srcu in pomaga zmanjšat verjetnost za razvoj gripe.

Razlogov je več kot dovolj, da se resno lotiš jemanja vitamina D.

Zakaj izbrati Butters vitamin D3 ustno pršilo?
Pomanjkanje vitamina D, posledice in kje se vitamin D nahaja

Butters znamko poznaš predvsem po kozmetičnih izdelkih, ki ti pomagajo pridobiti lepo, sijočo in negovano kožo. Vendar se za znamko skrivajo tudi dolgoletne izkušnje razvijanja in proizvajanja prehranskih dopolnil. Kinezika d.o.o. namreč razvija in ustvarja prehranska dopolnila po najvišjih ISO standardih. Dolgoletne izkušnje pa so nas privedle do tega, da smo vam v našem Butters asortimanu ponudili nekaj drugačnega, a nujno potrebnega za dobro počutje in vsesplošno zdravje. Predstavljamo ti Butters vitamin D3 ustno pršilo, ki te bo preprečilo, da ga naslednjič dodaš v svojo Butters nakupovalno košarico.

Prednosti našega Vitamina D3 so:
 • Priročna uporaba kjerkoli in kadarkoli. Ustno pršilo lahko diskretno uporabljaš ko si na poti, v službi, doma ali takoj, ko se vstaneš iz postelje. Razpršiš samo pod jezikom, na ustno sluznico in že si zaužila zadostno količino vitamina D3. Oblika, ki pride v stik s sluznico praktično takoj ob zaužitju omogoča, da se vitamin D3 res hitro absorbira v krvni obtok. Priporočamo, da ga uporabljaš zjutraj in tako izkoristiš dodaten vir energije in dobrega počutja.
 • Vsebuje le 4 pomembne sestavine: organsko sončnično olje, vitamin E, naravno eterično olje mandarine in seveda - Vitamin D3 (cholecalciferol).
 • Ne vsebuje dodanih sladkorjev, sladil, alergenov, umetnih barvil in arom ter gensko spremenjenih organizmov.
 • Izdelan je po najvišjem standardu ISO 22000 in GMP food, ki zagotavljata neoporečnost in najvišjo kvaliteto.
 • Vitamin D3 (cholecalciferol) ima odlično absorpcijo, ustno pršilo pa zagotavlja kar 250 razprškov, kar pomeni, da boš imela stekleničko za kar nekaj časa.
 • En razpršek vsebuje kar 2000 IU vitamina D3 (1000 % PDV) in 6 mg zelo močnega antioksidanta vitamina E (50 % PDV). Na ta način boš zares dobro poskrbela za svoje kosti, zobovje, mišice in seveda imunski sistem.
Zdravje je vedno na prvem mestu. Še predvsem v tem deževnem, zasneženem in meglenem obdobju poskrbi, da dodatno okrepiš svoj imunski sistem. In da zaužiješ nekaj sončnega vitamina, ki ti bo izboljšal tvoje počutje ter te dvignil ob dnevih, ko enostavno ne boš želela vstati iz postelje. Predvsem pa boš z njim na dolgi rok preprečila marsikatero zdravstveno nevšečnost. Če še imaš kakšno dodatno vprašanje glede Butters vitamina D3, nam pošlji sporočilo na info@butters.si. Mahamo zdravju v pozdrav!

Viri:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d  
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms#TOC_TITLE_HDR_2
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU