0
Podpora uporabnikom
080 12 50
SI  EN  CRO

Nerafinirana masla ali »kaj to pomeni«?

Verjamemo, da si se že vsaj enkrat v življenju srečal/-a z izrazom »rafinirano« oz. njegovimi izpeljankami, zato se nam zdi prav, da malo obdelamo ta pojem.

IMG_7723
Sam izraz »rafinirano« se najpogosteje uporablja v vezi predelovanja olj. Za rafinirano olje je značilno, da ga predelujejo na visokih temperaturah, ga pregrevajo, s tem pa povzročijo veliko škodo. Velik delež vitaminov, mineralov in antioksidantov je izgubljenih, da o preobrazbi maščob iz nenasičenih v transnasičene (po domače povedano – iz zdravih v skrajno škodljive maščobe za naše zdravje) sploh ne govorimo. To so tiste maščobe, ki jih povezujemo z boleznimi novodobnega časa. Ker rušijo ravnovesje med dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom povzročajo zlasti srčno-žilna obolenja, zato se takšnim maščobam velja izogniti v velikem loku!

V prehrani je tako zelo opevana in priporočljiva uporaba olivnega olja, a zopet ne vsakega in pri vseh načinih kuhanja! Posezi po nerafiniranem, katerega sploh ni težko prepoznati, samo malce bolj si ga moraš ogledati. Ker je olivno olje tisto »zdravo olje«, ki je na našem koncu sveta nekako najbolj razširjeno, je spodnji primer v povezavi z njim. Bodi pozoren/-na na:
  • Barvo – Rafinirano je zelo zelo bledo zelenkasto-rumenkasto in tudi sicer bistveno svetlejše kot nerafinirano, ki je lahko celo temno zeleno.
  • Vonj – Rafinirano skoraj da nima vonja, med tem ko je za nerafiniranega značilna zelo močna aroma.
  • Okus – Rafinirano olivno olje je skoraj brez okusa, ali pa vsaj bistveno bolj blagega kot nerafinirano, ki je lahko celo trpko, grenko in pekoče.
  • Viskoznost – Bolj je obdelano, manj je viskozno.
Če želiš poskrbeti za svoje zdravje potem se maščobam nikakor ne smeš izogibati, lahko pa poskrbiš, da kupiš pravega. Kupuj le hladno stiskana olja, katera poskusi zaužiti čim manj obdelana, torej surova. To narediš tako, da pri kuhanju sploh ne uporabljaš maščobe ali pa jo v res res majhnih količinah. Ko je jed gotova pa jo obogatiš z nerafiniranim oljem, ki bo zaokrožila okus in dala tisto piko na i. Če se že pri pripravi hrani težko odrečeš olju, izberi raje tisto, ki je bolj odporno na visoke temperature kot na primer arašidovo olje.

Tako kot je pomembna ozaveščenost v prehrani, je tudi v kozmetiki. Razlika je le v tem, da kozmetiko ne vnašaš VASE ampak NASE. Zakaj torej tematika današnjega članka?

Ker ti želimo z Butters masli ponuditi le najboljše in predvsem tisto, za kar plačaš. Naša masla so NERAFINIRANA in zato EDINSTVENA, saj so predelana po naši lastni metodi pri nizkih temperaturah, zato ohranijo kar se da veliko svojih najpomembnejših sestavin, ki dejansko učinkujejo na tvojo kožo – minerale, maščobe, vitamine in antioksidante.

Zdaj veš kako je na stvari, zato se odloči v prid svojega zdravja!

Preberi tudi

Mandljevo in arganovo olje sta nazaj

Mandljevo in arganovo olje sta končno nazaj! V novi podobi in v novi druščini. Preverite kdo ali kaj jima bo to jesen še delal družbo.

4

Konopljino mazilo v vsem svojem sijaju

Konopljino mazilo je sijajen izdelek za nego kože. Uvodni članek za konopljino mazilo razkriva osnove, tokrat pa preberite malce bolj strokoven opis in kako uporabljati konopljino mazilo.

1

Konopljino mazilo ali konopljino maslo?

Konopljino mazilo večina že pozna, saj smo o njem napisali in povedali že kar nekaj. Vseeno si to fantastično konopljino mazilo zasluži dodatno obravnavo, zato berite dalje, če ga želite spoznati še bolje.

Kako je kakavovo maslo postal zmagovalec

Kakavovo maslo je osvojilo prvo mesto! Pridobilo je laskavi naziv zmagovalca za Grazia Beauty Awards v kategoriji Nega telesa – za navdih iz narave. Na kakavovo maslo smo tako zelo ponosni, da smo se odločili deliti vtise iz preteklega petka.

Super hrana za kožo
Organska masla
PRIVOŠČI SI JIH
Hitra odprema v 2 delovnih dneh
Brezplačna poštnina nad 30 EUR vrednosti nakupa
100% varen nakup
Možnost plačila s kreditno kartico ali PayPal

Prijava na E-novice