Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50 € znotraj Slovenije
080 12 50 FAQ | Kontakt | Zaposlitev
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Naključna prijaznost: majhna dejanja za lepši dan

Ni nobena novost, da živimo v zelo nestrpnih časih. Samo poglejte okrog sebe, vsi nekam hitijo, vsem se nekam mudi: na banki, v trgovini, na pošti, na cesti …

Naključna prijaznost
Mogoče ste tudi sami eden izmed tistih, ki hodijo po pločniku zatopljeni v svoje pametne telefone in so popolnoma nedojemljivi za dogajanje v svoji okolici. V tujini se za takšne pešce uporablja termin »Smombie« ali »Smartphone Zombie«. Njihovo početje ne ogroža samo promet, temveč tudi družbo, kajti če se vsi zapremo vase in v svoj digitalni svet, tvegamo, da v resničnem svetu postanemo lupina od človeka, mar ne? »Smombie« brez emocij, empatije, občutka za skupnost … Lahko izgubimo vse, kar nas dela ljudi.  

Zato smo se Butterske danes odločile, da se ob svetovnem dnevu prijaznosti, ki si prizadeva povezati ljudi in premostiti razlike med raso, religijo, politiko, spolom, denarjem … skupaj z vami spomnimo na naključne prijaznosti. Spomnimo se tistih vsakdanjih malenkostih in pozornostih, ki nas pogosto nič ne stanejo, a s katerimi lahko komu polepšamo dan, teden, včasih tudi življenje.
 

Kaj torej naključna prijaznost sploh je? Katera so tista majhna dejanja, ki lahko spremenijo svet?
 

Naključna prijaznost
1. Ko greste po kavo, plačajte dodatno kavico, čaj in/ali malico

Topel napitek in topel obrok je nekaj, kar večina nas jemlje za samoumevno. Za nekatere, pa je to luksuz, ki si ga ne morejo privoščiti. In ravno ta vaša enostavna gesta jim lahko v teh mrzlih dneh pogreje želodec in srce.

2. Pomagajte otroku ali starejši osebi prečkati cesto

To je naključna prijaznost 101 in ena prvih stvari, ki nas naučijo v šoli, a jo, žal, tako kot mnoge druge, zlahka pozabimo. Spomnite se je naslednjič, ko boste na semaforju stali poleg majhnega otroka ali starejšo osebo ter mu/ji pomagajte varno prečkati cesto. 
 1. 3. Odstopite sedež na avtobusu ali vlaku

Bodimo realni – redkokdo se veseli vožnje v javnem prometu. Tako avtobus kot vlak pogosto zamuja, skoraj vedno je poln in še posebej poleti vanj zna biti peklensko vroče. Dobiti sedež je včasih misija nemogoča in osebna mala zmaga, ki se ji ne odrečemo zlahka. Čeprav se bi ji včasih morali. In ne samo zaradi tega, ker je to naključna prijaznost. Če so zgoraj omejeni pogoji težki za vas, samo predstavljajte si, kako je starejšim osebam in nosečnicam.

4. Če ste s polnim vozičkom na blagajni in vidite, da ima nekdo za vami samo par izdelkov v košarici, ga/jo spustite naprej

Čakalna vrsta na blagajni je odličen primer naključne prijaznosti, ki vas absolutno nič ne stane. Pomislite na to ob naslednjem obisku trgovine.

Naključna prijaznost: majhna dejanja za lepši dan
5. Namenite lepo besedo neznancu

Ko boste naslednjič šli na sprehod, namesto v telefon poglejte okoli sebe. Opazujte mimoidoče in jim namenite vljuden nasmeh ali kako lepo besedo. Nikoli ne veste, s kakšnimi problemi se soočajo ljudje okoli vas ali kakšna je njihova življenjska zgodba. Ena sama lepa beseda jim mogoče ne bo odplačala kredita ali jih pozdravila, ampak jim bo zagotovo narisala nasmeh na obraz. In to je včasih več kot dovolj.

6. Podprite lokalna podjetja

Začeti posel nikoli ni bilo lahko, v današnjih časih pa je še težje. Zato če na skrivaj občudujete prijateljico, ki je zbrala pogum in pustila redno službo, da bi uresničila svoje sanje v zasebnem sektorju, ji to povejte. Če so vam dobre sladice iz lokalne slaščičarne, jim to pokažite z odlično oceno in dobro recenzijo. In ne pozabite, kadarkoli je to možno, kupujte lokalno, kupujte slovensko. 

7. Če odhajate iz parkirišča, a imate še nekaj ur oz. minut na listku, ga podarite vozniku, ki se je ravnokar pripeljal

Nikoli ne veste, mogoče je vaših 20 minut zanj več kot dovolj. 
 

8. Če opazite, da ima sodelavec slab dan, ga presenetite s kavico ali čajem

Zagotovo ste slišali: »Teamwork makes the dream work.« V službi preživimo tretjino svojega življenja. Lahko bi celo rekli, da so sodelavci naša druga družina. Zato kadarkoli opazite, da ima kdo izmed članov vaše ekipe slab dan, ga poskušajte spraviti v dobro voljo. Skodelica kave ali čaja, domače pecivo in keksi ... tudi to je naključna prijaznost.
 

9. Pohvalite nekoga za dobro opravljeno delo

Če boste naslednjič, ko boste šli v restavracijo, resnično navdušeni nad hrano, pohvalite kuharja. Če boste navsezgodaj na poti v službo srečali smetarje, se jim zahvalite za vse, kar počnejo za vaš kraj, in jim zaželite lep dan. Isto velja za čistilko, uslužbenko na okencu banke ali sprevodnika na vlaku … Če menite, da nekdo dobro opravlja svoje delo, ga pohvalite.

Naključna prijaznost: majhna dejanja za lepši dan
10. Obdarujte brez razloga

Ne glede na to koliko smo stari, koliko zaslužimo, koliko vsega imamo, daril se prav vsi razveselimo. Da bi nekomu narisali osmeh na obraz, ne potrebujete veliko denarja. Bolj kot cena, je pomemben namen ter pozornost, ki jo namenite pri izbiri darila. Vedno je dobrodošlo, da ste pozorni na to, kaj si oseba, ki jo boste obdarili, dejansko želi ali potrebuje. 
 • Če vaš dragi veliko športa in se konstantno pritožuje, da ima utrujene noge ali da ga bolijo mišice, ga presenetite z izdelkom linije Butters Well-being.
 • Če ima vaša mama suhe roke zaradi vsakdanjega pomivanja posode, ji podarite Butters kremo za roke in nokte.
 • Če ima vaš oče razdraženo kožo po britju, potem je Butters Manly maslo kot nalašč zanj. 
 • Če ne veste kaj podariti sestri, sestrični, sosedi ali sorodnici, z Butters pilingi zagotovo ne boste zgrešili. Izbirate lahko med sladkornimi in solnimi. Prvi so hranilni, drugi vlažilni. In eni in drugi pa so omamno dišeči. 
  Naključna prijaznost: majhna dejanja za lepši dan
 • Če je vaša prijateljica noseča, verjemite, da bo zelo vesela Belly masla proti strijam. Če želite narediti korak dlje, lahko se tudi pozanimate kakšen vonj ji je všeč: jagoda & vanilija ali mango. Saj poznate rek: "Hudič je v detajlih." 
Ko smo že pri obdarovanju, vam lahko namignemo še to, da v ponedeljek pridejo naši tradicionalni Butters darilni paketi. Nekaj jih je novih vznemirljivih, nekaj starih priljubljenih ... vsi so premišljeno izbrani in z ljubeznijo sestavljeni, da bi vam in vašim najbližjim polepšali prihajajoče praznike. 

In seznam se ne konča tukaj, naključna prijaznost je tudi to: 
 • Donirajte oblačila, ki jih ne nosite
 • Donirajte stare igrače
 • Podarite neodprto kozmetiko prijateljici
 • Kupite ženske potrebščine in jih donirajte pomoči potrebnim
 • Kupite šolske potrebščine in jih donirajte socialno ogroženim družinam
 • Pomagajte starejšim sosedom pri nakupih
 • Očistite sosedov dovoz, ko sneži
 • Poleg napitnine natakarju častite sladico
 • Preživite kvaliteten čas s starimi starši
  Naključna prijaznost: majhna dejanja za lepši dan
 • Pomagajte mami pri kosilu
 • Pomagajle mlajšemu bratu/sestrici z domačo nalogo
 • Podarite prijateljici, ki obožuje knjige, tiste, ki ste jih že prebrali
 • Vzemite si čas za prijatelje 
Za konec pa ne pozabite biti prijazni do sebe. Bolj, ko boste prijazni do samega sebe, bolj boste prijazni tudi do drugih. In obratno. Ko naredite nekaj dobrega za druge, se boste tudi vi boljše počutili. Naj bo današnji dan opomnik za vse, da postanemo malo bolj prisrčni, topli in iskreni, da pokažemo skrb in večjo pozornost do sorodnika, sodelavca, soseda, sočloveka ... Da (p)ostanemo ljudje.
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU