Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50 € znotraj Slovenije
080 12 50 FAQ | Kontakt | Zaposlitev
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Masla in olja - kaj je boljše?

Masla in olja - kaj je boljše?
Naravna kozmetika
je zelo širok pojem. Vanjo spadajo raznorazna kozmetična sredstva, ki vsebujejo določen delež kozmetičnih sestavin naravnega izvora. Na tem mestu zakonodaja ne predpisuje izrecno kolikšen je minimalni delež naravnih sestavin. Tako lahko v skupino »naravna kozmetika« spadajo izdelki z npr. 13 % naravnih sestavin in prav tako tisti, ki vsebujejo 98 % sestavin naravnega izvora. Samo kriterij »naravnega« za vrednotenje kozmetičnih izdelkov torej ne zadostuje. Naravna kozmetika Butters sega raven višje, saj vsebuje organske sestavine, kar je zagotovilo, da so sestavine pridelane kontrolirano; ne vsebujejo sintetičnih sestavin, pesticidov, umetnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov. Branje deklaracij naj bo torej prva stvar, ko izdelek primete v roke.

Naravna kozmetika lahko zaobjame številne skupine kozmetičnih proizvodov – vse od ličil, do kremic, losjonov, gelov za prhanje, tonikov, različnih mil, masel in olj. Naravna kozmetika Butters temelji predvsem na zadnjih dveh, a kot ste že navajeni, svojo linijo konstantno širimo. Ponudbo dopolnjujemo z novimi vonji, inovativnimi različicami pakiranj in nenazadnje s povsem novimi izdelki. Vedno stremimo k temu, da bo Butters naravna kozmetika postala kozmetika, s katero se boste lahko negovali od glave do pet!

Ampak ostanimo raje v sedanjosti. Trenutno je Butters naravna kozmetika znana predvsem po maslih in oljih za nego kože celega telesa. Eni raje uporabljate maščobe v trdem (masla), drugi v tekočem (olja) stanju. Pa lahko trdimo da je ena skupina boljša od druge? Poglejmo v nadaljevanju.

Posplošeno je zelo težko govoriti o prednostih in slabostih masel napram oljem ali obratno. Dejstvo je, da ima vsaka skupina proizvodov prednosti oz. je bolj/manj primerna za posameznega uporabnika. Pomembne so uporabnikove preference, kar je po navadi posledica tipa kože in dnevne rutine v negi kože. Zato bomo raje kot o prednostih oz. slabostih pisali o podobnostih in razlikah med masli in olji.

Tako masla kot tudi olja iz Buttersove kozmetične linije so naravna in organska. Za obe skupini izdelkov je značilno, da jih v naši proizvodnji predelujemo na poseben način brez pregrevanja. Kot že ničkolikokrat naj še tokrat poudarimo, da je to pomembno, ker na ta način masla in olja ohranijo vsa svoja hranila.

Pa preidimo še na razlike. Kot glavno razliko moramo izpostaviti stabilnost, ki je posledica razlik v sestavi masel in olj. Masla vsebujejo večji delež nasičenih maščobnih kislin in so posledično bolj stabilna kot olja. Olja so zaradi večjega deleža nenasičenih maščobnih kislin bolj podvržena oksidativnim spremembam in zato manj stabilna. Svetloba je glavni pospeševalec oksidacije olj, posledica pa je sprememba barve in neprijeten vonj. To bi lahko označili kot manjšo slabost olj napram maslom, vendar smo pri Butters naravna kozmetika poskrbeli za to »težavico«! Zunanjo podobo olj smo preuredili. Sedaj arganovo in mandljevo olje (kmalu se jima pridruži še avokadovo) prejmete v aluminijasti embalaži, skozi katero svetloba ne more, zato je obstojnost olj izboljšana. Prav tako oljem od sedaj naprej dodajamo kanček vitamina E. Ta je zelo močan antioksidant, ki preprečuje oksidacijski proces in hkrati blagodejno vpliva na kožo – preprečuje nastanek prostih radikalov in upočasnjuje proces staranja kože. Masla in olja poleg maščobnih kislin sestavljajo tudi druge snovi (npr. steroli, fenoli, terpenoidi, ipd.), vse te pa dajejo maslom in oljem različne lastnosti kar se odraža z učinkovitostjo na koži. Zanimiva dejstva:
  1. Masla/olja, ki vsebujejo večji delež fosfolipidov (npr. avokadovo olje), zaradi podobnosti v sestavi s kožo dobro podpirajo njeno naravno bariero in imajo odličen negovalen učinek. Fosfolipidi imajo prav poseben terapevtski učinek na kožo in se jih v kozmetiki uporablja proti gubam.
  2. Masla/olja, ki vsebujejo večji delež sterolov, izkazujejo boljše emolientno delovanje (vlaženje kože). Tukaj lahko zopet izpostavimo avokadovo olje, pa tudi kakavovo maslo in karitejevo maslo jih vsebujeta kar nekaj. Ne smemo izpustiti niti mangovo maslo, ki ga sicer vsebuje naše maslo proti strijam (Belly butter).
  3. Masla/olja bogata z γ-linolensko kislino (borečevo olje, ribezovo olje, svetlinovo olje) pomagajo pri ekcemih, psoriazi in suhi koži.
  4. Masla/olja bogata z α-linolensko kislino ali palmitoleinsko kisino (karitejevo maslo, laneno olje, šipkovo olje,) imajo poleg emolientnega delovanja tudi protivneten učinek.
Še eno razliko med masli in olji gre izpostaviti. Masla so pri sobni temperaturi v trdnem stanju, zato na koži pustijo film (okluzivno delovanje). Z okluzijo fizično onemogočijo izgubo vode in s tem pripomorejo k boljši navlaženosti kože. Olja po drugi strani ne tvorijo tako debelega filma na koži, vendar pa to negujejo (podpirajo naravno bariero) in s tem pomagajo ohranjati ustrezno vlažnost kože. A z uporabo olj vseeno ne gre pretiravati. Olja namreč bolje penetrirajo v kožo kot masla in s tem bolj vplivajo na naravno lipidno sestavo kože, kar lahko pri pretirani uporabi povzroči porušitev lipidne sestave kože. Če je naravna kožna bariera porušena, pride do povečane izgube vode iz kože, kar povzroči suho, pordelo in srbečo kožo.

Iz današnjega zapisa lahko povzamemo, da vsa naravna kozmetika ni enaka, saj določeni naravni kozmetični izdelki vsebujejo več sestavin naravnega izvora kot drugi. Zelo pomembna je zadostna informiranost uporabnikov in branje deklaracij, pri čemer je smiselno preučiti kolikšen delež sestavin, ki jih naravna kozmetika vsebuje, ima organski izvor.

Nadalje lahko strnemo, da so si masla in olja po nekaterih lastnostih podobna, po drugih različna. Težko in nehvaležno je posplošeno opredeliti prednosti in slabosti enih in drugih. Bolj smiselno je opredeliti učinke na kožo masel in olj glede na njihovo lipidno sestavo, torej glede na vsebnost maščobnih kislin in drugih snovi. Vsak uporabnik oz. uporabnica mora torej preizkusiti oboje in se nato odločiti kakšna oblika maščob mu/ji ustreza.

Pozdravček do prihodnjič!
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU