Brezplačna poštnina pri nakupih nad 30 € znotraj Slovenije
080 12 50Blog | FAQ | Kontakt
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Kolagen – zakaj je tako zelo pomemben?

V zadnjem času se veliko govori o kolagenu, da ga je potrebno dodajati prehrani. Pa sploh veš, zakaj je tako zelo pomemben? Da ne boš imela občutka, da gre le za neko modno muho, kateri naj bi sledila, učinka pa ne bi bilo, ti bomo na kratko predstavili kaj sploh je kolagen in zakaj je tako zelo pomemben za naše telo.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, saj predstavlja 30 % vseh beljakovin in kar 70 % beljakovin v naši koži. Je gradnik vseh vezivnih tkiv in je vključen v prav vse telesne strukture: najdemo ga v kosteh, koži, mišicah, črevesju, nohtih, laseh, zobeh in skoraj vseh vitalnih organih. Je neke vrste lepilo, ki drži naše telo skupaj. V našem telesu obstaja 28 različnih vrst kolagena, med katerimi predstavljajo med 80 in 90 odstotkov trije tipi kolagena: tip I, II in III. Od teh je kolagen tipa I najbolj zastopan v našem telesu, tvori namreč 90 % naše kože, nohtov in kosti.

Colagenček

Z leti se proizvodnja kolagena zmanjšuje

Okrog 20. leta, ko človeško telo neha rasti, se proizvodnja kolagena začne zmanjševati. Po 25. letu tako vsako leto izgubimo kar 1 % kolagena, po 30. letu pa kar 2 % na leto. Do 40. leta tako izgubimo nekje 20 % kolagena, kar se navzven kaže predvsem na koži: postaja manj elastična, manj prožna, izgublja vlago, nastajajo gubice, celulit in strije, oslabi se tudi gibljivost sklepov, upočasni se prebava. Tudi nohti postanejo bolj krhki, izpadati začnejo lasje, ki so bolj suhi in brez življenja. Ker je kolagen glavna sestavina kosti, veziv in tkiv, njegovo pomanjkanje vpliva na njihovo zgradbo in trdnost. Lahko se pojavi tudi hormonsko neravnovesje.

Kaj uničuje kolagen v telesu?

Čeprav se zdi procent izgube z leti zelo velik, smo pravzaprav navedli minimalnega. K dodatni izgubi kolagena v veliki meri pripomorejo tudi različni dejavniki in naš življenjski slog. Izčrpavajo ga stres, nepravilna prehrana, vnašanje velikih količin sladkorja, kajenje in uživanje alkohola ter prekomerna izpostavljenost UV žarkom. Pri ženskah se izguba kolagena še pospeši tudi v času menopavze.

Pomembno je, da je kolagen hidroliziran!

Pomanjkanje kolagena lahko v zelo majhni količini nadomestimo s hrano (kostna juha, želatina), vendar so ob normalnem prehranjevanju te količine zelo majhne in ne zadostijo potrebam našega telesa po kolagenu. Naravni kolagen ima namreč zelo slabo absorpcijo, saj je sestavljen iz več aminokislin, ki so zavite v dolgo beljakovinsko verigo, ki se v telesu ne more absorbirati. Glavna razlika med različnimi oblikami kolagena v prehranskih dopolnilih je velikost molekul kolagena. Hidroliziran kolagen je kolagen, ki je s posebno metodo razbit oz. razrezan na manjše delce, ki jih imenujemo peptidi. Ti so sestavljeni iz istih aminokislin, zato jih celice v našem telesu sestavijo nazaj v kolagen tam, kjer jih potrebujejo. Če poenostavimo: telo veliko lažje absorbira več manjših delcev kolagena, kot enega velikega.

Vir kolagena je izključno živalskega izvora, rastlinskih virov kolagena ni, zato ni primeren za vegane in vegetarijance. Pridobiva se ga iz živalske kože in kosti, večinoma iz goveda, prašičev ali rib. Goveji in prašičji kolagen se uporabljata predvsem za kosti, sklepe in hrustanec, ribji pa za kožo.

Hidroliziran ribji kolagen je kolagen tipa I in je odlično nadomestilo za človeški kolagen. Ima namreč tako molekularno obliko, kot jo naše telo samo proizvaja v času rasti. Zaradi majhne velikosti delcev pa ima v primerjavi z drugimi živalskimi kolageni, najboljšo sposobnost absorpcije v človeško telo. Našemu hidroliziranemu ribjemu kolagenu smo dodali še hialuronsko kislino in vitamin B3. Hialuronska kislina namreč napolni prostor med kolagenskimi vlakni in nase veže vodo in s tem skrbi za hidracijo kože, kar se navzven kaže kot bolj napeta in gladka koža. Vitamin B3 podpira nastanek novega kolagena, zmanjšuje poškodbe na koži, ki so posledica UV žarkov, pomaga pa tudi pri aknasti in občutljivi koži ter pri zmanjševanju vnetij. Nadalje vitamin B3 uravnovesi izločanje sebuma in zmanjša hiperpigmentacijo kože. Vitamin B3 torej prispeva k dobri barierni funkciji kože, skozi katero vlaga ne uhaja, kar je ključno za lepo in sijočo kože.

Lepotna sestavina v steklenički

Naš hidroliziran kolagen je pakiran v zelo priročno embalažo – eno pakiranje vsebuje deset vial. Viala zadostuje dnevnim potrebam po kolagenu, s sabo pa jo lahko vzameš praktično povsod, saj jo lahko spraviš v vsak manjši žep. Ker gre za tekoči kolagen, ga je zelo enostavno zaužiti, saj ga pred uporabo ni potrebno topiti v vodi. Za prve optimalne rezultate je priporočena 60-dnevna redna uporaba, priporočeno pa ga je uživati tudi naprej vsak dan. Ob vsakodnevni uporabi hidroliziranega ribjega kolagena boš spodbudila proizvodnjo lastnega kolagena, opazne pa bodo tudi druge pozitivne spremembe na telesu:
  • Povečala se bo elastičnost in prožnost kože; gube, celulit in strije bodo manj vidni.
  • Izboljšala se bo struktura las, postali bodo bolj gosti, močni in bleščeči. Po nekaterih raziskavah naj bi kolagen zmanjšal tudi sivenje las.
  • Nohti bodo bolj čvrsti in nelomljivi.
  • Zobje in dlesni bodo bolj zdravi.
  • Zmanjšane bodo bolečine v sklepih in mišicah.
  • Hitrejše bo celjenje ran.
  • Izboljšal se bo metabolizem, kar je odlična novica za vse s sindromom razdraženega črevesja. Tako kot naši lasje in nohti je tudi črevesje v veliki meri sestavljeno iz kolagena in če je le-tega premalo, se delovanje črevesje upočasni.
  • Pozitivno deluje tudi na ščitnico, med drugim izravnava neravnovesje kortizola oz. stresnega hormona.

Če povzamemo …

Zmanjševanje kolagena v našem telesu je torej naraven pojav, vendar lahko na njegovo izgubo vplivamo z zelo enostavnimi odločitvami o zdravem življenjskem slogu, ki vključuje zdravo prehrano, športne aktivnosti, zadostno hidracijo in majhno vialo polno tega nepogrešljivega gradnika – hidroliziranega ribjega kolagena. Ob redni uporabi bo lepota kar žarela od tebe in to tista pristna, ki prihaja od znotraj.

Viri:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206255/
https://www.furtherfood.com/fish-collagen/
https://bonebrox.co.uk/collagen-everything-you-need-to-know/
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU