0
Podpora uporabnikom
080 12 50
SI  EN  CRO

Karitejevo maslo je nepogrešljivo za kožo

Karitejevo maslo je eno izmed najboljših naravnih sredstev za nego kože. Prijazno je do vseh tipov kože, še najbolj pa do suhe in občutljive. Karitejevo maslo je odlično tudi pri vseh, katerih kožna težava je dermatitis, luskavica ali na sploh razpokana koža. Karitejevo maslo torej omili, včasih celo reši,  marsikatero kožno nevšečnost. 

Verjamemo, da ni prvič, ko slišite za karitejevo maslo. Še pred nekaj leti, je bilo karitejevo maslo neznanka v kozmetiki… No, danes ga na trgu najdemo pod številnimi blagovnimi znamkami. Nič čudnega, če pa gre za resnično vsestransko maslo, ki praktično ne more škodit koži (razen če ste nanj alergični, a o tem v nadaljevanju), k večjemu ji koristi.
karitejevo-maslo-cisto

A dajmo začeti na začetku. Kaj je karitejevo maslo? Nič drugega kot maščoba, iztisnjena iz oreščkov. Plodovi, iz katerih se pridobiva karitejevo maslo, rastejo drevesu karite v Afriki, ki šele po 20 do 30 letih obrodi prve plodove. Gre torej za veliko in mogočno drevo. Plodovi drevesa dozorijo in odpadejo na začetku sezone. Nato je potrebno ločiti lupino ploda od notranjega dela, in tako ločeni oreščki so pripravljeni, da iz njih nastane karitejevo maslo. Sledijo postopki sušenja, sortiranja, drobljenja in praženja. Pražene sredice se v naslednjem koraku zmelje v pasto, doda vodo in nastalo emulzijo prevre. Ko izpari vsa voda, se ostanke vlije v pripravljene kalupe in ohlajen izdelek imenujemo karitejevo maslo. V takšni obliki karitejevo maslo dobimo tudi mi v našo proizvodnjo v Celju, kjer je pripravljeno na predelavo v obliko, kot jo dobite na vaš dom vi! smiley

Karitejevo maslo boste našli tudi pod nazivom »shea«. Nenazadnje se uradno tako imenuje tudi naše karitejevo maslo smiley Zanimivo je, da sama beseda izvira iz bambarske besede »sii«, kar pomeni »skrivnost«. Morda je torej karitejevo maslo skrivnost do lepote, ki jo je poznala že Egipčanska kraljica Neferiti? smiley

Kakorkoli, karitejevo maslo vam lahko resnično pomaga do kože lepega videza. Če se sprašujete kako je to mogoče, berite dalje. Karitejevo maslo ima izredno bogato in hranilno sestavo. Če navedemo nekaj najpomembnejših hranil:
  • nenasičene maščobe kisline, ki jih koža potrebuje, da je gladka, voljna in napeta.
  • vitamin D, ki poskrbi, da koža ni mlahava in uvela.
  • alantoin, ki ga v »navadne« kreme dodajajo, ker je izrazito negovalen. Ampak karitejevo maslo ga vsebuje kar sam po sebi!
  • vitamini A, C in E, ki je mimogrede najmočnejši naravni antioksidant, ki kožo zaščiti pred negativnimi zunanjimi vplivi, degeneracijskimi spremembami, pomlajuje in pospeši proces obnove kožnih celic.
Karitejevo maslo bi se dalo predstavljati še naprej, na zelo dolgo in široko. Besed o njem kar ne zmanjka. Da vam ga čimbolj dobro predstavimo, v nadaljevanju navajamo nekaj najpogostejših vprašanj, ki jih zastavljajo naše stranke:
 
Koliko karitejevega masla naj nanesem na kožo?
Seveda potrebujete več karitejevga masla, če ga nanašate na telo, kot na obraz. Ampak na splošno, ne potrebujete velike količine. Karitejevo maslo malce stopite med prsti oz. dlanmi in razmažite. Z relativno majhno količino lahko pokrijete veliko površino kože.

Ali lahko uporabljam karitejevo maslo na obrazu in ustnicah?
Seveda, zakaj ga ne bi smeli? Je odličen vlažilec kože in mnogi ga uporabljalo za suho kožo na obrazu in ustnicah zvečer, preden se odpravijo spat.

Ali ima karitejevo maslo vonj?
Ima, ampak to je vonj po naravnem karitejevem maslu brez dodatkov. Vonj ni izrazit in morda nekoliko spominja na oreščke. Imamo pa pri Butters karitejevo maslo tudi z naravnimi aromami – z vanilijo, jagodo ali mangom.
karitejevo-maslo-mango

Kakšna teksturo ima karitejevo maslo?
Karitejevo maslo ima gladko in relativno mehko teksturo. Koliko jo pač 100 % karitejevo maslo lahko ima (Maslo ni krema!). Vseeno je potrebno poudariti, da so možna odstopanja v barvi, vonju, videzu in mazavosti, ker gre za povsem naravni izdelek brez dodatkov. Če naletite na izdelek, ki je je vedno povsem enak, potem po vsej verjetnosti ni proizveden izključno iz naravnih sestavin.

Kako naj hranim karitejevo maslo?
V suhem prostoru pri sobni temperaturi (do 25 °C).
 
karitejevo-maslo-vanilija

Ali lahko karitejevo maslo uporabljam za nego svojega otroka?
Vsekakor. Čisto karitejevo maslo ne vsebuje ničesar drugega, zato ni razloga, da ga ne bi uporabili na občutljivi otroški koži. Imamo povratne informacije, da se odlično obnese za nego pleničnih izpuščajev, na suhih temencih in drugod na otroški koži. Lahko pa preizkusite specializirano maslo za otroko kožo, to je MAMA & BABY BUTTER s sivko ali MAMA & BABY BUTTER s kamilico. Ti dve masli vsebujeta karitejevo maslo, ognjič, kokosovo olje, jojobo in eterično olje. Na kožo se bistveno lažje nanaša kot čisto karitejevo maslo, je pa res, da imajo lahko posamezni uporabniki reakcijo na eterično olje, pa če prav je le-to povsem naravno.

Ali je karitejevo maslo vegansko?
Butters karitejevo maslo je povsem vegansko, kot tudi vsa ostala naša masla za nego telesa in olja.

Kolikšen je rok uporabe za karitejevo maslo?
Naše karitejevo maslo ima rok uporabe 2 leti od datuma proizvodnje.

Ali je karitejevo maslo alergeno?
Karitejevo maslo samo po sebi ni alergen, vendar imajo lahko kožno rekacijo osebe, ki so alergične na lateks. Karitejevo maslo namreč v svoji naravni obliki vsebuje lateksu podobno snov gutaperčo, zato osebam, ki so občutljive na lateks, uporabo odsvetujemo. V ponudbi imamo tudi nekatere masla, ki kariteja ne vsebujejo. To sta na primer KAKAVOVO MASLO, CUPUACU MASLO ali VSA OLJA.

Karitejevo maslo se pridobiva iz oreščkov kariteja, torej lahko imam z njim težave, ker sem alergičen/na oreščke?
Plod oziroma sadež drevesa karite je soroden oreščkom, a je tehnično gledano bolj koščica kot pravi orešček. Bolj kot mandeljnu ali orehu je karite podoben koščici manga, marelice ali avokada, iz katerih se prav tako pridobiva olje oziroma maslo. To področje smo raziskali in nismo našli znanstvenih študij, ki bi nedvoumno povezovale alergijo na oreščke in karitejevo maslo. Kljub temu svetujemo, da osebe z alergijo na oreščke karitejevo maslo najprej preizkusijo na majhnem delu kože in počakajo na morebitno reakcijo.

Vir: http://www.ojobacollective.com/about-shea-butter/
 

Preberi tudi

1

Konopljino mazilo v vsem svojem sijaju

Konopljino mazilo je sijajen izdelek za nego kože. Uvodni članek za konopljino mazilo razkriva osnove, tokrat pa preberite malce bolj strokoven opis in kako uporabljati konopljino mazilo.

1

Konopljino mazilo ali konopljino maslo?

Konopljino mazilo večina že pozna, saj smo o njem napisali in povedali že kar nekaj. Vseeno si to fantastično konopljino mazilo zasluži dodatno obravnavo, zato berite dalje, če ga želite spoznati še bolje.

Kako je kakavovo maslo postal zmagovalec

Kakavovo maslo je osvojilo prvo mesto! Pridobilo je laskavi naziv zmagovalca za Grazia Beauty Awards v kategoriji Nega telesa – za navdih iz narave. Na kakavovo maslo smo tako zelo ponosni, da smo se odločili deliti vtise iz preteklega petka.

1

In potem je prišla krema za porjavitev…pravzaprav bronze puding

Porjavitveni puding je pravi poletni hit. Želi si ga vsaka ženska! Ma, tudi marsikateri moški. Samoporjavitveni puding vsebuje 100 % organske aktivne sestavine in je brez vazelina.

Super hrana za kožo
Organska masla
PRIVOŠČI SI JIH
Hitra odprema v 2 delovnih dneh
Brezplačna poštnina nad 30 EUR vrednosti nakupa
100% varen nakup
Možnost plačila s kreditno kartico ali PayPal

Prijava na E-novice