Brezplačna poštnina pri nakupih nad 30 € znotraj Slovenije
080 12 50Blog | FAQ | Kontakt
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Kako vpliva izbira barve na počutje

Barve vsakodnevno vplivajo na tvoje razpoloženje, čustva in vedenje. Povezuješ jih s čustvi, s preteklimi izkušnjami in osebnimi vtisi. Vplivajo na tvoje odločitve, ki jih sprejemaš v vsakodnevnem življenju, pa če se tega zavedaš ali ne. V barve pa je vpletena tudi človeška kultura na sploh, ki narekuje pomen barv. To je še posebej izrazito pri roza in modri barvi, kateri smo razdelili med punčke ali fantke.

Gledano skozi zgodovino človeštva so že Egipčani in Kitajci barve uporabljali za zdravljenje. Kromoterapija (barvna ali svetlobna terapija) se uporablja še danes in je del holističnega pristopa, kjer uporabljajo:
  • rdečo za stimuliracijo telesa in uma;
  • rumeno za čiščenje telesa (podobno kot kurkuma, ne?);
  • oranžno za zdravljenje pljuč in energijo v telesu;
  • modro za lajšanje bolečin in bolezni.
Kromoterapija deluje dobrodejno na telo, kakor tudi na um.

Na tvoje počutje pa vplivajo tudi barve v prostoru. Učinek sicer ni velik, saj izzveni že po nekaj trenutkih, a je vseeno dokaz, da lahko barve uporabljamo v svoj prid. Pri Butters smo vedno ZA barve - zato tudi radi uporabljamo pisane in živahne dizajne. Z njimi želimo iz tebe izzvati najboljše počutje in najbolj navihano razpoloženje. Prav tako se radi poigramo s formulacijami in dodamo kakšno bravo tudi izdelku samemu. Opaziš podobnost med opisi barv in embalažo našega izdelka?

Bela

Bela barva predstavlja čistost, preprostost in nedolžnost. Obenem deluje sveže, moderno in čisto, velikokrat vzbudi občutek mladosti. Bela barva v prostoru doda dimenzijo in ga optično poveča. Po drugi strani lahko bela pomeni nekomu brezizraznost in sterilnost (zato jo izbirajo tudi za bolnišnice). Je varna odločitev za uporabo na embalaži izdelkov, pri uporabnikih pa vzbuja občutek preprostosti in svežine. Ogromno se uporablja za ustvarjanje kontrastov z ostalimi barvami. Bela barva je ena tistih, ki aktivno stimulira naše možgane, kar se uporablja v prid pri psihoterapijah. Prav tako uravnoteži energijo v našem telesu. Tudi mi radi posežemo po klasični beli embalaži, saj je kot belo platno in ponuja nešteto možnosti za kreativno ustvarjanje nalepk in videza.

Butters beli izdelki: Maska za lase z izpiranjem, Antibakterijski gel 
Kako vplivajo barve na počutje

Črna

Mistika. Črna barva je popolnoma obraten spekter bele, saj absorbira vase vso svetlobo barvnega spektra. Črna barva ima malce negativnega prizvoka, je prispodoba temačnega in slabega (črna mačka, pekel, črna luknja, čarovništvo…) – kot strah pred neznanim. Črna je po feng shui principu dobrodošla, saj lahko z njo razbijemo belino, spodbudimo kreativnost in umirjenost v spalnih prostorih. Hkrati črna izžareva moč, kar uporablja v prid avtomobilska industrija. Marketing področje jo predstavlja kot drzno, formalno in luksuzno. Butters jo rad kombinira z roza barvo – da razbijemo drznost in formalnost z igrivim in ženstvenim pridihom. Zanimivo ne?

Butters črni izdelki: Tropical ride pudding in balzam po sončenju, maska za lase brez izpiranja

Rdeča

Rdeča barva je drzna, močna, polna akcije in samozavesti. Vzbudi takojšnjo pozornost. Je barva strasti in ljubezni, na drugi strani pa moči in agresije. Je najbolj opazna, zato kraljuje med opozorilnimi znaki – tudi na cesti. Rdeča barva poveča apetit v prostorih, zato jo radi uporabljajo v restavracijah. Rdeča oblačila spodbujajo energijo, pri športnikih pa izzovejo več dominantnosti in odzivnosti. Rdeča nosi velik kulturni vpliv, dojemanje tako močne barve pa je odvisno od posameznika. Mariskomu je lahko rdeča zabavna in igriva, medtem ko jo nekateri dojemajo kot močno in dominantno.

Butters rdeči izdelki: Maslo z vonjem jagode, Belly butter jagoda vanilija, Antiage maslo

Zelena
Kako vplivajo barve na počutje

Zelena barva se instinktivno povezuje z naravo in nas spominja na gozdove in ostalo zelenje – naravo. Iz tega razloga pri nas vzbuja občutke svežine, ravnovesja in miru. Je prispodoba za srečo in zdravje. V bolj negativnem vidiku predstavlja zavist. Zelena pomaga tudi pri branju in motivaciji, zato je dobro uporabljati zeleno podlago pri učnem materialu, prav tako zmanjšuje stres in želodčne težave. Mi imamo radi zeleno! Kar nekaj časa je bila del našega Butters logotipa, še zdaj pa najdeš odtenke zelene na naši spletni strani.

Butters zeleni izdelki: Avokadovo olje, CBD maslo, cupuacu maslo, Gel za prhanje limonska trava in rožmarin

Rumena

Kako vplivajo barve na počutje

Rumena je barva sreče, po drugi strani pa barva tveganja. Intenzivna in živahna vzbuja močna čustva, saj takoj zagrabi pozornost naših vidnih čutil. Je barva veselja in toplote, barva sonca. Vendar se lahko z njeno uporabo hitro pretirava. Je barva, ki najbolj izmuči oko, saj reflektira veliko svetlobe. Rumena izboljša metabolizem tako kot rdeča barva, saj je barva energije. Rumena barva se uporablja za vzbujanje občutkov sreče, tudi na področju prodaje. Med našimi najbolj rumenimi produkti sta vaša najljubša – immortelle maslo in tangerine maslo. Poleg vizualnega veselja, lahko pri njih uživaš še v olfaktorni sreči, saj eterično olje mandarine dvigne tvoje razpoloženje.

Butters rumeni izdelki: Balzam po sončenju, ki je rumene barve, Immortelle maslo, Tangerine maslo

Modra

Modra barva je barva stabilnosti in varnosti, obenem oddaja leden, hladen in umirjen občutek. Ravno iz tega razloga zmanjšuje pulz in temperaturo telesa. Prav tako je barva stabilnosti in produktivnosti. Ker je modra barva tako zelo povezana z morjem in nebom, nam predstavlja umirjenost in harmonijo. Z razlogom je tudi najljubša barva moških, saj jo kulturno opredeljujemo kot barvo fantkov v otroštvu.  Tudi stabilnost je ena od lastnosti modre barve – kar uporabljajo v prid podjetja, ki željo vzbuditi zaupanje pri strankah (zavarovalnice, banke…). V prostorih modra barva spodbuja pri osebah produktivnost. Modra barva prav tako zavira apetit. Verjetno si že sama neštetokrat spočila pogled v naravi – pogled na morje, pogled v nebo.
 

Butters modri izdelki: Krema za roke in nohteMix maslo

Roza

Kako vplivajo barve na počutje
V naši kulturi dojemamo roza bravo kot ženstveno in dekliško. Barvo romantike in igrivosti. Predstavlja mehkobo, prijaznost, sočutje, kreativnost, veselje, evforičnost. Svetlo roza odtenki so pomirjujoči, bolj intenzivni odtenki roza barve pa stimulativni. Roza barva je nežna in ženstvena v primerjavi z rdečo, čeprav je iz istega spektra. Ta barva predstavlja nežno ljubezen, mladost in ranljivost. Roza barva nas pomirja, saj nas spominja na brezskrbno otroštvo in nedolžnost, še zdaleč je ne obravnavamo kot ogrožujoč odtenek. Ravno zaradi te otroške naivnosti jo kdo obravnava kot naivno ali nedoraslo barvo. Kulturno je roza barva označena kot barva za punce. Ampak me se temu sploh nič ne upiramo.

Butters roza izdelki: Anticelulitni losjon, Malina in vanilija maslo, Amaretto banana maslo, Pitaya maslo, Naravno intimno milo

Še nekaj zanimivosti!

Barve imajo velik vpliv na naš placebo, saj naj bi po pričevanjih študij dojemali tablete s toplejšimi odtenki kot bolj učinkovite kot tiste s hladnimi toni.

Katere barve izbiramo, je čisto odvisno od tega, kako dojemamo samega sebe. To je opazno predvsem pri oblačilih, saj z njimi sporočamo največ o sebi na prvi pogled, sporočamo vtis, ki ga zaznajo drugi. Na izbiro barv pri oblačilih pa vpliva tudi starost in spol. S starostjo izbiramo bolj umirjene odtenke oblačil, medtem ko v mladosti  izbiramo oblačila živahnih barv. Prav tako je zanimivo, da izbiramo barve izdelkov, ki pri nas vzbudijo določeno počutje.

Barve imajo poseben vpliv na naše počutje in vedenje. Asociacije z barvami niso vedno univerzalne, ampak so odvisne tudi od kulture in vsakega posameznika. Kako se počutiš danes ti? Rdeče, modro, rumeno?  


Vir:

https://www.verywellmind.com/color-psychology-2795824
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU