Brezplačna poštnina pri nakupih nad 30 € znotraj Slovenije
080 12 50Blog | FAQ | Kontakt
Spoznajmo se
Prijava v trgovino
0

Kako se celovito spopasti s celulitom - 1. del

Celulit, celulit, celulit… Nista ravno prijatelja kajne? Žal na svoji površini kože opaziš maščobne blazinice poznane kot celulit zato ker si ženska. Ravno zaradi ženskosti celulit obstaja na tvoji koži in vedno bo, zagotovo pa lahko njegovo jakost zmanjšaš – izključno s celovitim pristopom. Ampak pričnimo na začetku.
Pripravili smo precej obširno vsebino na temo celulita. Da boš vse napisano dodobra razumela, bomo vsebino razdelili na dva dela. Danes ti predstavljamo prvi del, kjer boš izvedela precej splošnih dejstev o celulitu – kaj je celulit, zakaj ga imamo ravno ženske, kaj povzroča celulit in podobno.

Nazaj k osnovam – kdo ali kaj?

Začnimo na začetku, kje pa drugje…

Če ti zastavimo enostavno vprašanje »Kaj je celulit?«, ali bi znala odgovoriti?

Zagotovo bi rekla, da je celulit tisto nekaj na koži kar je grdo, ni estetsko, morda bi ga poimenovala tudi »pomarančna kož«. Vse to drži, a naj odgovor dopolnimo s preprosto razlago. Celulit je odraz maščobnega tkiva na površini kože.

Za lažjo predstavo si poglej zgradbo ženske kože. To rumeno na spodnjem prikazu je maščobno tkivo, ki ga sestavljajo maščobne celice ali adipociti. Adipociti skladiščijo energijo v obliki maščobe in ko maščobne celice zaradi velike vsebnosti maščob dosežejo preveliko velikost (hipertrofija), to opaziš na koži kot celulit. Da celulit opaziš ravno na stegnih, zadnjici, bokih in trebuhu je krivo dejstvo, da je na teh področji pri ženskah največ maščobnega tkiva (tudi 5-krat več kot na ostalih delih telesa). Dodano videz celulita poslabša pritisk maščobnih celic na ožilje, zaradi česar se upočasni prekrvitev in povzroči zastajanje vode. Tako imenovani edemi povzročijo, da so grudasti skupki maščobe na koži še bolj opazni in izboklinice oz. vdolbinice bolj izrazite. 

Dejavniki, ki vplivajo na nastanek celulita
Kako se celovito spopadati s celulitom - 1. del

Na pojavnost celulita vpliva marsikaj in če boš dobro razumela kaj točno ga povzroča, se boš zagotovo lažje spopadla z njim, morda tudi sprijaznila. Kateri so torej glavni dejavniki, ki vplivajo na pojavnost celulita? Izpostaviti moramo tri bistvene:
 • Starost
​​​​​​Kot deklica celulita nisi imela, kot najstnice pa si ga pridobila. Celulit se namreč prične razvijat v obdobju po puberteti v kar 85-90 % primerih. V obdobju menopavze se izraznost celulita še poveča kar je tudi UV sevanje, stres, nezdrava prehrana, kajenje, alkohol, umazano ozračje, ipd.
 • Hormoni
Hormoni usmerjajo vse telesne procese, nekateri vplivajo celo na skladiščenje maščob in nastanek celulita. Izpostaviti je potrebno zlasti ženski spolni hormon estrogen, ki pospešuje lipogenezo (nastajanje trigliceridov) in zavira lipolizo (razgradnjo trigliceridov). Pomemben hormon, ki vpliva na skladiščenje maščobe je tudi inzulin, zato se velja držati polnovredne prehrane z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in na splošno prehrane z nizkim glikemičnim indeksom. Ob takšnih živilih bo krvni sladkor manj in počasneje narasel, trebušna slinavka pa bo izločala manj inzulina. In še – to že verjetno veš, da je stres škodljiv za celotno naše telo, tudi z vidika pojavnosti celulita. Določeni hormoni, ki se sproščajo ob stresnih dejavnikih povzročajo prav tako skladiščenje maščob, to da nekatere ženske ob stresu posežejo po izrazito nezdravi hrani pa sploh ne bi omenjali. Skratka, izogni se stresa kolikor je le možno!
 • Lastnosti vezivnega tkiva kože
Moški se včasih pošalijo, da nimajo celulita, ker je to grdo. Grdo je res kar precej, ampak v resnici ga imajo tudi oni, le da se ne vidi. Razlog se skriva v razlikah vezivnega tkiva kože pri moških glede na ženske. To bomo bolj podrobno pojasnili v nadaljevanju.

Zdi se, da omenjeni trije dejavniki najbolj logično pojasnjujejo pojavnost celulita, zagotovo pa nanj vplivajo še:
 • dedovanje oz. genetika proti kateri se žal ne moreš boriti;
 • povečanje telesne teže, saj se s skladiščenjem maščobe povečuje debelina maščobnega tkiva v podkožju, posamezne maščobne celice (adipociti) pa bolj pritiskajo na zgornje plasti kože kar se pozna na povrhnjici kot neenakomeren kožni relief;
 • slabša prekrvitev kože in počasen metabolizem kar pomeni zastajanje strupov in vode v podkožju, kar še dodano poglobi vdolbinice v koži;
 • tanjšanje epidermisa pomeni, da struktura podkožja (maščobnega tkiva) prihaja bolj do izraza, ki se pozna na povrhnjici;
 • nezdrav življenjski slog (premalo športne aktivnosti, slabe izbira hrane, kajenje, pitje alkohola);
 • dehidracija;
 • preveč oprijeta oblačila;
 • višji delež maščobnega tkiva;
 • zdravila, ki zadržujejo vodo.

Zakaj celulit izbira?

Zakaj celulit izbira med moškimi in ženskami? Že v prejšnjih vrsticah smo pojasnili, da je glavni razlog vezivno tkivo kože, ki se med spoloma bistveno razlikuje.

Pod kožo leži plast vlaknastega vezivnega tkiva, ki je odgovorna za oprijem kože na mišico. Na spodnjem prikazu si poglej kako so ta vlakna razporejena pri ženskah in kako pri moških.

Kot lahko vidiš na Sliki 2 (slika zgoraj), je pri večini moških to vezivno tkivo razporejeno navzkrižno v gladkem in neprekinjenem vzorcu (prikaz desno - nekakšna mreža), ki maščobne celice lepo ujame in preprečuje neposreden pritisk na povrhnjico. Še en pomemben podatke je ta, da imajo moški ravno na predelu stegen in zadnjice debelejšo kožo kot ženske, kar zopet deluje kot ovira pri pritiskanju maščobnega tkiva na zgornje plasti kože in s tem zmanjšuje vidnost le-tega na površini kože.

Pri ženskah ima vezivno tkivo drugačno strukturo. Vlakna potekajo navpično (prikaz levo), s tem pa ustvarijo manjše maščobne prostorčke, ki praktično pravokotno pritiskajo na notranjo stran povrhnjice in so kor neraven kožni relief veliko bolj vidni tudi na površini kože.

Poleg razlik v vezivnem tkivu in debelini kože med moškimi in ženskami moramo izpostaviti tudi odstotek maščobe pri obeh spolih. Zdrava odrasla ženska ima okoli 28 % maščobnega tkiva, kar je precej več kot pri odraslem zdravem moškem (13 %), kar je pomemben del reproduktivne vloge.

Je sedaj slika bolj jasna zakaj imamo ženske celulit moški pa ne, kajne? Slaba novica je, da s starostjo postane vezivno tkivo manj čvrsto, manj elastično, tanjše in oslabljeno. Koža se začne povešati, izboklinice in nepravilnosti pa so na koži še bolj vidne. Ravno zato je pomembno, da se s celulitom spopadaš na celosten način že od najstniških let dalje.
 

CELOVIT SPOPAD S CELULITOM

Če si prebrala članek vse do te točke, potem verjetno razumeš, da ne obstaja način, ki bi povsem odstranil celulit, lahko pa ga učinkovito omiliš. Zavedaj se, da boš za to morala konkretno spremeniti življenjski slog na vseh področjih vsakdana. Ampak se da! Poglejmo lepo po vrsti.

Prehrana

Pij veliko vode, da se telo prečisti, spodbuja cirkulacijo krvi in prebavo. Priporočamo, da jutro začneš s kozarcem vode in stisnjene limone na tešče, saj s tem spodbudiš prebavo. Popita voda naj ne bo premrzla.

Uživaj čim manj predelane hrane, izloči belo moko in minimiziraj sladkor. Raje posezi po polnovrednih živilih, obilici zelenjave, sadje dodajaj premišljeno (tudi v sadju je sladkor!), jej pogosto majhne količine hrane. S pravilnim prehranjevanjem boš zmanjšala maščobne celice in posredno tudi pritisk maščob na kožo. Tako bo celulit zagotovo manj viden.

Če se ta trenutek ne moreš pohvaliti s prehranskimi navadami, boljše navade prični uvajat postopoma. Tako se boš novih vzorcev prehranjevanja lažje privadila in držala, hkrati pa ne boš svojega telesa spravljala v stres. Poleg tega radikalne spremembe telesa in teže celulit kvečjemu poslabšajo, hkrati pa lahko povzročijo še strije.

Zaužij manj soli, sladkorja in procesirane hrane, s katero ti zastaja voda v telesu, hkrati pa telo s tem ne dobi dovolj pomembnih vitaminov in mineralov.

Razmisli tudi o rednem jemanju kolagena, saj s starostjo izgubljamo vedno več kolagena. Kolagen je pomemben gradnik čvrste in napete kože, s katerim bo videz celulita manj izrazit. Že po 25. letu starosti začnemo izgubljati kolagen. Vedno pazi, da je v eni dozi zadosti kolagena – vsaj 2.500 mg ali 2,5 g. Ravno toliko ga je v našem kolagenu, družbo pa mu delata hialuronska kislina in vitamin B3. Prav tako ne pozabi na uživanje vitamina A, C in D, cinka in polifenolov (ki jih največkrat najdeš v sadju).


Telesna aktivnost in uravnovešeno notranje stanje

Telesna aktivnost ima velik pomen pri zmanjševanju videza celulita. Priporočljiva kombinacija je aerobna vadba z anaerobno vadbo. To pomeni, da je najbolje kombinirati tek, plavanje, hitro hojo z vajami z utežmi, a ne pretežkimi. Le nekaj ponovitev s težkimi utežmi zamenjaj z več ponovitvami z zmerno težo. Tako boš poleg oblikovanja postave poskrbela tudi za vzdržljivost in poskrbela za izgorevanje maščob. Seveda z aktivnostjo ne pretiravaj, saj lahko prepogost ali preintenziven trening spravi telo v stres in se doseže obraten učinek. 
 
Zanimivo dejstvo: Če ponovno pogledaš prikaz strukture kože vidiš, da najbolj globoko v koži ležijo mišice. Tukaj se skriva razlog, da lahko včasih telesna vadba, ki je orientirana izključno na krepitev mišic in pridobivanju mišične dodatno, poslabša videz celulita. Mišica namreč ob svojem povečanju pritisne na maščobno tkivo in ga dobesedno potisne v višje plasti kože. Bolj kot je maščobno tkivo blizu povrhnjici, bolj se odraža na površini kože. Sedaj imaš odgovor zakaj imajo tudi številne športnice celulit. Če morda pri kateri športnici ni viden je to lahko zaradi minimalnega odstotka maščevja, kar pa za žensko telo zagotovo ni zdravo.

Čeprav se je dan danes težko izogibati stresu uspešni ženski kot si ti, poskusi vključiti v svojo dnevno rutino vsaj meditacijo ali 10 minut miru zase. S tem boš vzdrževala ravnovesje hormonov, še posebej estrogena, ki ima vlogo pri nastanku odvečnega celulita.

Masaža telesa in suho krtačenje

Izvajaj masažo v udobju svojega doma, poleg tega boš imela zraven še veliko sproščanja uma in telesa. Masaža bo zmanjšala videz celulita, saj boš z masiranje spodbudila delovanje limfnega sistema in povečala prekrvitev. Koža bo tako bolj mehka, prekrvavljena, koža pa veliko bolj prožna. Masiraj, masiraj, masiraj. Redno, rezultati pa bodo kaj kmalu vidni.

V svojo rutino lahko dodaš tudi suho krtačenje. Suho krtačenje spodbudi prekrvitev kože, limfno drenažo, odstrani odmrle kožne celice in stimulira hitrejšo regeneracijo kože. Prav tako pripomore k hitrejšemu razstrupljanju telesa. Pri tem uporabljaj krtačo z naravnimi ščetinami ali gobico, ki bodo nežno gladile kožo. Masiraj v krožnih gibih od okončin v smeri srca. Podoben učinek ima tudi masaža tarčnih predelov, s katero pridobiš veliko bolj gladko in napeto kožo. Najbolje, da se suhega krtačenja lotiš pred kopeljo ali tušem – tako boš odstranila odmrle celice in jih sprala s kože. Suho krtačenje bo pripomoglo k bolj sijoči in gladki koži, ki je bolj dovzetna za nadaljnjo nego. Po tuširanju le nanesi losjon ali gel proti celulitu, ko so pore na koži odprte in dovzetnejše za negovalne izdelke.

Negovalni izdelki proti celulitu

V boju proti celulitu obstaja vrsta kozmetičnih izdelkih. Dolgi dve leti smo tudi pri Butters iskali dobitno kombinacijo sestavin, ki bi ob redni uporabi pripomogle k manjšem videzu celulita. Na koncu nam je uspelo razviti dva izdelka – dnevni losjon in nočni gel proti celulitu.
Kako se celovito spopadati s celulitom - 1. del

Nismo se mogli odločit samo za enega, saj se čudovito dopolnjujeta in odpravljata pomanjkljivosti drug drugega. Gre za precej kompleksna izdelka, ki si zaslužita podrobno obravnavo, zato ti bomo oba predstavili v drugem delu prispevka. Do takrat si lahko njune lastnosti ogledaš sami TUKAJ in TUKAJ.

Prvi del obravnave celulita končujemo s priporočilom …

Celulit se na tvojo kožo ni prikradel čez noč, zato tudi ne more čez noč postati manj viden. Vzemi si čas, naštudiraj kako se boš zadeve lotila in se je loti 100 % odločena, da boš striktna – tako pri hrani, hidraciji telesa, gibanju, masažah, kozmetičnih tretmajih in negi. Če se boš lotila vsega na pol, boš samo sebe mučila, na koncu pa ne bo rezultatov.

Naj bo dovolj za zdaj pa srečno do prihodnjič!
Zakaj smo drugačni

Prijava na E-novice

Error
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU